Műtét előtti teendők

2013. május 14.
Műtét előtti teendők Műtét előtti teendők

Sok betegség, elváltozás csak műtéti úton oldható meg. Még a legegyszerűbb műtétek, beavatkozások is csak altatott, bódított állapotban végezhetőek el az állatokon. Sajnos, ahogy az embergyógyászatban, úgy az állatgyógyászatban is vannak kockázatai egy altatásnak. Az altatószerek ugyanis nemcsak a tudati állapotot kapcsolják ki, hanem mellékhatásként csökkentik (depresszálják) az állat létfontosságú szerveinek (légzés, keringés) működését is.

Az altatási kockázat függ az állat korától, betegségétől, állapotától. Szerencsére vannak kiegészítő vizsgálatok, melyekkel ezek a kockázatok felmérhetőek. Többféle altatószer áll rendelkezésünkre, melyek különböző kombinációjával az altatási kockázat csökkenthető. Az altatott állat megfelelő monitorozása (különböző paraméterek, szív, légzési és idegrendszeri funkciók figyelése) is segítségünkre van a különböző kockázati tényezők minél hamarabbi felismerésében.

Az altatási kockázat felmérésére műtét előtt különböző kiegészítő vizsgálatokat lehet végezni. Ilyen kiegészítő vizsgálat lehet pl. vérvizsgálat, amellyel megvizsgálhatjuk a véralvadást, a vér sejtes elemeinek arányát, valamint különböző belső szervek, pl. máj, vese, hasnyálmirigy működését. A szív ultrahangos vizsgálatával a szív működéséről kaphatunk információt. Mellkas röntgenfelvétel készítésével pedig a tüdő, illetve a szív állapotát lehet felmérni, hasi ultrahangos vizsgálatáva pedig a hasüregi szervek (máj, lép, vese, gyomor, belek, húgyhólyag… stb.) nagyságát, morfológiáját és működését vizsgálhatjuk.

Amennyiben tervezett műtétről van szó (pl. ivartalanítás, daganat eltávolítás, fogászati beavatkozások), úgy a műtét egy megbeszélt időpontban történik. Ilyenkor javasolt előtte az állatot kb. 12 óráig koplaltatni. Ez azért is szükséges, mert néha a gázzal, vagy táplálékkal teli bélcsatorna fizikálisan nehezíti a műtétet, valamint némely altatószernek mellékhatásként hányás léphet fel. Javasolt még a műtét előtt az állatnak bélsarat és vizeletet is üríteni.

A műtét előtt az állatorvos kiválasztja azt az altatószer kombinációt, amivel bevezeti, valamint azt, amivel fenntartja az altatást. Még éber állapotban az állat mellső lábába egy tartós kanült helyezünk, amelyen keresztül a műtét alatt folyamatosan infúziót adagolunk, amely fenntartja a megfelelő vérnyomást. A tartós vénakanülön keresztül adjuk be a bevezető altató mennyiségét is. Mivel a vénás úton hamarabb felszívódik az altató, így fél-egy perc alatt az állat bealszik. Ezáltal elkerülhető az izomba adott altatás során tapasztalható hosszadalmasabb, inkoordinált mozgásokkal kísért zavart, bódult állapot. A bealtatott állat légcsövébe azonnal egy légcsőtubust helyezünk. Ez egyrészt megakadályozza a légút elzáródását, ezzel is stabil, tartós légzést biztosítva, másrészt pedig a légcsőtubushoz kapcsolhatjuk az altatógázt folyamatosan adagoló altatógépet.

Az altatási kockázat csökkentése érdekébe az altatás során különböző monitorozó eszközöket használunk, amelyekkel az állat altatásáról információkat hordozó paramétereket vizsgálunk. Ilyen paraméterek a vér oxigénnel való telítettsége, a pulzus, vérnyomás, légzésszám, EKG, hőmérséklet… stb. Ezeknek a paramétereknek a folyamatos szemmel tartásával megelőzhetünk egy esetleges altatási katasztrófát, és különböző gyógyszerekkel, vagy az altatás felfüggesztésével még időben beavatkozhatunk.

A műtét előtt megbeszéljük a szükséges teendőeket, a tervezett műtéti időpontot. A gazdinak javasolt otthon az állat műtét előtti koplaltatása, lehetőség szerint bélsár és vizelet ürítése.

Amennyiben kérdése van egy műtéttel kapcsolatban, forduljon bizalommal az Állatkórház dolgozóihoz.

Megjelent: 5673 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. május 14. 22:22
Értékelés:
(5 szavazat)
Tovább a kategóriában: Hőguta, a kánikula veszélye »