Hőguta, a kánikula veszélye

2012. július 03.
Nyáron, kánikula esetén állataink ki vannak téve a magas hőmérséklet káros hatásainak. Fokozottan veszélyeztetettek a rövidorrú fajták (angol bulldog, mopsz, francia bulldog, shar-pei, chau-chau), az idős állatok, a szív- és egyéb betegségben szenvedő állatok.

A kutyák testén nem, vagy csak kis számban találhatók verejtékmirigyek. Így a testük hőmérsékletét csak lihegéssel történő párologtatás útján képesek csökkenteni. Amennyiben emelkedik a külső hőmérséklet a kutyák lihegése fokozódik, ezáltal hűtik testüket. Ha a hőmérséklet olyan szintre emelkedik, aminél már a lihegés hűtő hatása nem érvényesül, az állatnak a testhőmérséklete emelkedni kezd.

A hőguta megelőzése

Legjobb, ha fedett, hűvös helyen tartózkodik az állat. Amennyiben szavadban van, úgy fontos, hogy hűvösben, árnyékban legyen. Ivóvizet rendszeresen cseréljük, hiszen hamar felmelegszik. Kerüljük azonban a kimelegedett állat hírtelen ivóvízzel való itatását is. Kerüljük az állat mozgásra buzdítását, sétáltatását, futtatását. Fontos tudni, hogy kánikula esetén naplemente után közvetlenül még veszélyesen magas a hőmérséklet, akár 30 oC is lehet.

Megfontolandó az állat autóban történő szállítása is, hiszen az autóban lényegesen melegebb lehet, mit a szabad levegőn. Parkolás esetén ne hagyjuk az autóban az állatainkat.

Lakásban tartott állatoknál a tartósan 27-28 oC feletti szobahőmérséklet szintén veszélyes lehet.

A hőguta tünetei:

  • fokozott lihegés
  • magas testhőmérséklet
  • hányás, bágyadtság, nyálzás
  • nehezített légzés
  • elfekvő állapot, eszméletveszés
  • görcsök

Hőguta esetén teendők

Mérjük meg az állat testhőmérsékletét. A kutyák, macskák testhőmérsékletét végbélen keresztül mérjük. 39,0 oC-ig normális, 39,5 oC-ig hőemelkedés, e felett lázról beszélünk. Veszélyesnek mondható a 40-41 oC feletti testhőmérséklet. Hőguta esetén sürgősen helyezzük az állatot hűvösre, árnyékba. Ezt követően kezdjük meg az állat hűtését. Locsoljuk hideg vízzel a végtagokat, nyakat, szükség esetén akár az egész testét. Közben folyamatosan ellenőrizzük az állat hőmérsékletét. Az állatorvos kezelésként hideg infúziót, valamint keringést és légzést támogató injekciókat ad az állatoknak. Mivel a hőguta egy életveszélyes állapot, ezért ha lehetőségünk van, vigyük állatorvoshoz az állatot. Kerüljük viszont a túlzottan felmelegedett autóban történő szállítást!
Megjelent: 4657 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. április 09. 13:00
Értékelés:
(2 szavazat)