Kölyökkor - Új „családtag” érkezik

2010. január 04.
csaladAz új „családtag” kiválasztásánál mindenféleképpen körültekintően kell eljárni.Mérlegelni kell, hogy kutyát vagy cicát szeretnénk, lakásban, vagy kertben tartanánk, vagy esetleg vegyesen, minden családtag beleegyezik-e, a megfelelő tartási körülmények rendelkezésre állnak-e.

k_domiA kertben tartott állatnál van e megfelelő helye, esetleg egy kennel a kutyának, ha szükséges a virágoskertet, veteményest hogyan fogják megvédeni az állattól, és hogy megfelelően körül van e kerítve a kert, nehogy az állat megszökjön, vagy rendszeresen kijárjon. A rendszeresen az utcán tartózkodó kutya sok veszélynek van kitéve, pl. autó ütheti el, maga is okozhat közlekedési balesetet, mérgeket vehet magához, fertőzéseket szedhet össze, vagy az erdőben kóborló kutya, mint vadkárt okozó, akár egy vadász áldozata is lehet.

Lakásban tartott állatnál mérlegelni kell, hogy ki, vagy kik lesznek azok a személyek, akik pl. a rendszeres sétáltatást biztosítják az állatnak. Ez nemcsak sok időt és energiát igényel, hanem akár egy új életforma is lehet, a jól és okosan tartott kutya azonban mindenképpen meghálálja a belefektetet energiát.


k_torpiEl kell dönteni, hogy milyen típusú kutyát szeretnénk, milyen típusú ember mellet, vagy családban élne az állat, és milyen típusú környezetben (lakás, kert, telepőrzés) tartanánk. Nem biztos, hogy célszerű egy nagy testű, vagy nagy mozgásigényű állatot egy többemeletes bérház lakásában tartani.

A fajta kiválasztása után vagy alatt mindenképpen érdemes érdeklődni a fajtára jellemző tulajdonságokról szakkönyvekben, világhálón, vagy szakemberektől, tenyésztőktől, kiképzőktől, állatorvosoktól. A kutyanevelés sok időt, türelmet, energiát és nem utolsósorban ismeretet igényel. A kutyanevelés, míg átlag gazdik számára játék és hobby, addig másoknak ez egy szakma. Ez is mutatja, hogy olyan tudást és ismeretanyagot jelent, amire egy új kutyus érkezése előtt mindenképpen érdemes felkészülni.


A megfelelő tartás és táplálás mellett egy kutyát szükséges rendszeres oltásban, féreghajtásban és állatorvosi felügyeletben részesíteni. A tenyésztésre nem szánt szuka kutyát érdemes egy éves kora körül – fialástól függetlenül – ivartalanításban részesíteni, ezáltal megelőzhetjük a nem kívánt szaporulatot, amely újabb nem tervezett gondoskodás és felelősség terhével lehet a gazdi irányában. A kan kutyák ivartalanítása csökkenti az agressziót és a csavargási kedvet. Javasolt a kutyák mikrochippes egyedi megjelölése is, ami nemcsak a külföldi utazásnál szükséges, hanem nagyban megnöveli az elcsavargott állat gazdihoz történő visszakerülési esélyeit.

Megjelent: 7764 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. július 26. 12:59
Értékelés:
(0 szavazat)

kórházvezető állatorvos, klinikus kisállatgyógyász szak-állatorvos, ortopédia